„Klopps Säure” (Sour Kulki mięsne)

  • 1 mięso mielone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki suchych bułka tarta

W misce wymieszać mięso, jajko, sól, pieprz, cebula, woda, i bułki tartej. Uformować małe kulki mięsne.

sos

  • 1 cebula, łyżka
  • 05/04 szklanki wody
  • 4/02 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 całe ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki mąki
  • 1 aż śmietana

W dużym garnku podsmażyć cebulę krótko sosem z odrobiną margaryny lub oleju. Dodać wodę, ocet, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Dodaj kulki mięsne i gotować aż do zrobienia około 20 minut.

Usunięcie kulki mięsne z sosem cieczy i zagęścić pastą mąki. Mieszać w ciecz i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę. Podgrzać dokładnie, ale nie gotować. Umieść gotowane ziemniaki do miski z zupą. Dodaj kulki mięsa i polać sosem nad wszystkim.<