The House

Szarnoś, the Kuyavian-Pomeranian voivodeship, is 220 km far from Warsaw and 150 km from Gdańsk. In the vicinity you can visit the historic towns and castles of the Teutonic Knights. And so the distance to the towns: Łasin – 10 km, Jabłonowo Pomorskie – 12 km, to Grudziądz – 32 km, Brodnica – 40 km, Iława – 50 km, Chełmno – 60 km and to Toruń – 82 km. Most interesting Teutonic castles in the area include: Radzyń Chełmiński – 21 km, Golub-Dobrzyń – 55 km, Kwidzyn – 41 km, Szymbark – 40 km and Malbork – 84 km.

To the former railway station Szarnoś leads nineteenth-century paved way. Tracks of a former line connecting Jablonowo Pomorskie with Prabuty were demolished in the early twenty-first century. The property is located just 300 meters from the local asphalt road linking the villages of Łasin and Lisnowo. The plot is fenced; you can park your car on it. The entrances to the house are two: from the road to the staircase and from the garden by the porch.

Originally a railway station in Szarnoś consisted of rooms for travellers on the ground floor and living quarters for railway employees on the floor and the storehouse of goods in the one-story building, connected to the main building. On the ground floor there was a ticket office, a corridor, waiting room and a room for the track team and the staff room where they kept the railway lamps, petroleum, carbide, lubricants for switches etc.

Ground floor

Currently on ground floor you find: hall – dining room with exit to the veranda, two separate rooms, large kitchen with round table, a bathroom and transition to the staircase and transition to the studio. Originally exit outside from hallway led through the three-stage granite stairs. Currently, it has been built beautiful, spacious and very functional porch. Even on cold or rainy days, guests willingly sit at the table, eating meals and enjoying the views of the surrounding fields and trees.

In both rooms on the ground floor have been preserved beautiful oak double doors that have been restored and covered with a protective wax. Also wooden oak floors are preserved. Window frames are not original but constructed in accordance with the original model. The rooms are heated during the autumn rains and winter by the type of stoves called “goat” and tiled stoves with fireplace insert. In spring and summer you can, if necessary, turn on electric heaters.

Old cashier room has been adapted to the kitchen with small dining area. With the old equipment of this room survived bars on the windows. It was able to create a small bathroom with toilet, sink and shower in the rest of the ground floor.

First floor

Rooms on the first floor were very devastated during the period when the station was no longer used by the railways and not yet purchased by the present owners in 2002.

The interior layout was preserved and remained unchanged. Currently, there is a small dining room, two bedrooms, kitchen and large bathroom with toilet, bath, shower and sink. Floors needed to be put again – previous woodwork was broken. Also original stoves and doors were destroyed, with the exception of one leading to the staircase. All windows were replaced with new ones, according to the old model.

On the floor you can see beautiful view of the stretching to the horizon undulating fields and woods. The windows do not see any buildings of neighbourhoods, because the station is located away from the village.

Attic

Attic of the station was not originally a usable space. Currently, there are two small cosy bedrooms and recreation room for the entire length of the loft with a TV and a toilet with sink.

Gallery